900 JAAR
Maria Patrones van Antwerpen
​
De stad Antwerpen en de kathedraal delen dit jaar een aantal grote jubilea. Hopelijk worden die ook allemaal gevierd.
Het eerste jubileum heeft te maken met de geschiedenis van Antwerpen als mariale stad. In 1124 werd Onze-Lieve-Vrouw van de ‘voornaamste kerk van de stad’ aangesteld als patrones van de stad Antwerpen. Dat is dit jaar precies 900 jaar geleden!
Het feit dat de Antwerpenaar Maria een warm hart toedraagt, weerspiegelt zich in de unieke positie van het Mariabeeld centraal in de gevel van het Stadhuis, tussen de dames Justitia (rechtvaardigheid) en Prudentia (wijsheid) in. Antwerpen is een van de enige plekken ter wereld waar een religieus beeld op het stadhuis staat. Het beeld kwam er in 1587 en verving het Brabobeeld dat ervoor in de centrale gevelrij stond.
Het grote Mariabeeld van de kathedraal heeft te maken met het tweede jubileum dit jaar. Dat Onze-Lieve-Vrouwebeeld werd in 1899 feestelijk gekroond door de aartsbisschop van Mechelen, in naam van de paus, 125 jaar geleden.
De jubelkroon waarmee het beeld gekroond werd, was een hoogstandje van de Antwerpse edelsmid Jos Junes. Normaal staat het stuk in een zware kluis, maar ze wordt altijd gebruikt op de hoogdag van Maria, bij Onze-Lieve-Vrouw hemelvaart. Heel af en toe wordt ze uitgeleend zoals voor de Wereldtentoonstelling in 1998 die plaats vond in Lissabon, Portugal om in het Belgisch paviljoen te staan. De diamanten op de kroon zijn met kleine veertjes op de punten aangebracht zodat ze bij een processie meebewegen op de pas van de dragers.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Na de bouw van de kathedraal die begon in 1351, werd de eerste Mariaprocessie gehouden in 1399. Dat was nog niet met het huidige Mariabeeld van de kathedraal, dat van een latere datum is, maar met het miraculeuze beeld Maria op ’t Stoxken. Dat beeld werd uit Antwerpen gestolen en naar Brussel gebracht. Het is daar nog steeds te zien in de kapel van de kruisbooggilde op de Onze-Lieve-Vrouw ter Zegekerk op de Zavel.
De jaarlijkse Mariaprocessie was vroeger een feest van de hele stad en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw lof van de kathedraal ijvert ervoor om Maria zoveel mogelijk ‘terug aan de stad’ te geven door de traditie van de processie rustig voort te zetten. In ieder geval is het uitgaan van de processie dit jaar aan zijn 625ste editie toe. Traditiegetrouw gebeurt dat op 14 augustus om 18 u.
De route die de processie dit jaar zal volgen is deze: van de Handschoenmarkt naar de Grote Markt, van daar naar de hoek van de Suikerrui met de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt door, afslaan via de Reyndersstraat naar de Groenplaats, via de Groenplaats links naar de Jan Blomstraat (langs Da Giovanni) terug naar de Handschoenmarkt.
Het vierde jubileum heeft te maken met de kapel of de gilde van Onze-Lieve-Vrouw lof van de kathedraal. Deze ‘Vermaerde Gilde van Onser-Liever-Vrouwen Loff’ werd in 1479 gesticht en viert dit jaar zijn 545ste verjaardag. Zij staat in voor de ondersteuning van de devotie aan Maria en het beheer van het Mariabeeld.
Sinds alle schandalen in de kerk zijn we als gelovige zeer beducht om naar buiten te treden. Toch hoop ik dat al deze verjaardagen niet onopgemerkt zullen voorbijgaan.
Myrjam De Keyser